Auteurs:
Yvette M.M. Schoenmakers Edo de Vries Robbé Anton Ph. van Wijk

Uitgever:
Arnhem: Bureau Beke

Jaar van publicatie:
2009

Zie ook:
Publicatie online

Gouden bergen

Een verkennend onderzoek naar Nigeriaanse 419-fraude: achtergronden, daderkenmerken en aanpak

Onderzoek uitgevoerd vanuit Bureau Beke in samenwerking met de Politieacademie. Het idee voor het onderzoek ontstond naar aanleiding van de afstudeerscriptie van Recherchekundige Sander van der Pas.

‘419’ verwijst naar een wetsartikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht, waarin deze vorm van fraude strafbaar is gesteld. Omdat de fraude haar wortels heeft in Nigeria, wordt zij 419-fraude genoemd, maar ze staat ook wel bekend als 'voorschotfraude'. Een typische en bekende modus operandi is het versturen van een email waarin gemeld wordt dat de ontvanger 'de hoofdprijs heeft gewonnen in een loterij'. Wanneer de ontvanger 'hapt' en zijn prijs wil claimen, blijkt dat er eerst 'bepaalde transactiekosten' betaald moeten worden. En zo zijn er vele varianten van voorschotfraude, met allemaal een eigen werkwijze. In de kern draaien zij allemaal om het winnen van het vertrouwen van een slachtoffer met behulp van bepaalde psychologische technieken, om vervolgens geld van hem te krijgen.

De fraudeurs zijn in de loop van de tijd vanuit Nigeria uitgewaaierd over West-Afrika en de rest van de wereld. In Europa wordt 419-fraude ten tijde van het onderzoek op grote schaal gepleegd vanuit Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Amsterdam Zuidoost is dan het 419-hart van Europa en mogelijk zelfs van de wereld. De fraudeurs in Nederland richten zich vooral op slachtoffers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, andere Europese landen, Canada en Australië. De slachtoffers zijn opvallend vaak hoogopgeleid en worden op geraffineerde wijze in de val gelokt. Doordat veel slachtoffers geen aangifte doen, zijn er geen betrouwbare gegevens over de werkelijke omvang en schade van de 419-fraude. Maar naar schatting gaat het minstens over de vele tientallen miljoenen.

Het boek werd tevens in het Engels gepubliceerd door SWP Publishers (zie 'Mountains of Gold') en in Abuja Nigeria gepresenteerd aan de Minister van Justitie.

download pdf

Auteurs:
Yvette M.M. Schoenmakers Edo de Vries Robbé Anton Ph. van Wijk

Uitgever:
Arnhem: Bureau Beke

Jaar van publicatie:
2009

Zie ook:
Publicatie online